Bedstes brunkål
Bedste´s bedste opskrifter

Bedstes sønderjyske brunkål

Bedste kan bare nogle tryllerier i et køkken, hun får mad til at smage bedre og af mere med få ingredienser. Og det gælder bestemt også bedstes sønderjyske brunkål.

Som barn, ja faktisk helt frem til starten af 30’erne, kunne jeg ikke fordrage brunkål. Smagen af tilberedt hvidkål, lugten af prut, konsistensen og sødmen i retten var bare overhovedet ikke mig, så jeg har gået en stor bue udenom brunkål i mange år.

Men så en efterårsdag, for snart 7 år siden, kom bedste forbi med en stor skål, som jeg på duften identificerede som kartoffelsuppe, men som viste sig at være brunkål.

Den skål blev vendepunktet for mig, for selvom jeg havde mine forbehold mod retten, smagte jeg alligevel på den, for det gør man med bedstes mad. Og ved i hvad? Det smagte himmelsk, jeg spiste med velbehag 2 portioner!.

Siden den dag har bedstes sønderjyske brunkål været min go-to opskrift. Jeg laver gerne en stor portion hvoraf jeg fryser halvdelen ned, det fungerer rigtig godt.

Du skal bruge:

1 mellem stort hvidkål

1 kg røget i bacon i helt stykke

2 kilo kartofler

2 tsk sukker

5 laurbærblade

Salt

Peber

Fremgangsmåde:

Skær sværen fra baconen og del den i 4 stykker. Skær baconen i skiver. Kom svær og baconskiver i en stor gryde, tilføj vand som lige akkurat dækker og kog i 1 time.

Skræl kartoflerne og skær dem i passende stykker. Når baconen er færdig kogt, tages sværen ud og kartoflerne kommes ved.

Tilføj laurbærblade og sukker.

Hvidkålen snittes groft og kommes ovenpå kartoflerne. Hvidkålen falder sammen efter noget tid, så hvis der ikke er plads til det hele på en gang, tilføjes det bare lidt efter lidt.

Lad det hele stå og simre med låg på og ved svag varme, indtil kartoflerne er møre. Der skal røres jævnlig i gryden og bliver det nødvendigt tilføjer man lidt ekstra vand.

Smag til med salt og peber.

Serveres med rødebeder, sennep og en god skive brød. Jeg syntes at mit bondebrød med gulerod passer godt til.

Velbekomme!.

Tip! Brunkål er en ret som helst skal laves i god tid, vi snakker 3-4 timer inden den skal nydes, for at den bliver ekstra god.

Jeg vil rigtig gerne høre din mening hvis du prøver min opskrift, så skriv endelig en kommentar herunder.
Hvis du poster billeder af dit færdige resultat på sociale medier, må du meget gerne tagge mig @mad_fornoejelser 😘

Mit navn er Betina og det er mig som er ansigtet bag bloggen madfornoejelser og Instagram profilen af samme navn. Jeg er bosat i det smukke Sønderjylland, hvor jeg bor sammen med min kæreste og vores dejlige søn. Den her blog skal afspejle min passion for madlavning og bagning, men der vil nok også snige sig en enkelt hverdags historie ind eller to ;) Min kærlighed til madlavning har ikke altid været der, den har sneget sig ind i min hverdag for ca. 4 år siden og har stille og rolig, vokset sig større og større siden. Jeg vil her på bloggen give mit bud på nem og overskuelig hverdagsmad, så forvent ikke de helt store gastronomiske udfoldelser.

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.