Boller i Karry
Hverdagsretter

Boller i Karry

Inden jeg kommer ind på opskriften, på boller i karry, vil jeg lige komme med en lille beretning om, hvorfor der har været så stille her på bloggen de sidste par uger.

Det er sådan, at vi har mistet min elskede bonusfar, Fritz, efter kort tids sygdom, 14 dage for at være helt præcis.

Det her er min personlige beretning og oplevelse af forløbet…

Min bonusfar havde i et par uger haft lidt vrøvl med maven, som udviklede sig til regulere smerter, han gik derfor til lægen om mandagen og blev undersøgt. Om onsdagen kom diagnosen, bugspytkirtelkræft!!!. Bum! Der blev tæppet lige revet væk under hele familien.

Bugspytkirtelkræft er særlig aggressiv art og der er sjældent meget at gøre, men vi prøvede alligevel at bevare håbet og humøret højt. Vi havde jo trods alt ikke talt med overlægen på sygehuset endnu, som skulle give svar på ct scanning og leverbiopsien som skulle foretages i den kommende uge.

I løbet af weekenden skulle vi til vagtlægen, da hans smerter i løbet af et par dage var blevet uudholdelig. Men vagtlægen kunne desværre ikke hjælpe med andet end noget smertestillende og så blev vi sendt hjem igen.

Sygehus Sønderjylland, Aabenraa.

Mandag morgen mødte vi op på sygehuset, der skulle tappes væske af bughulen. Planen var, at han skulle hjem igen samme dag for så, at møde op dagen efter til leverbiopsien. Sådan gik det ikke, Fritz blev indlagt og kom først hjem igen om onsdagen. Der havde han det faktisk en lille smule bedre.

Hedebølgenden som ramte landet gjorde heller ikke situationen bedre. Torsdag aften bliver Fritz igen kørt til vagtlægen, da han har vejrtrækningsproblemer. Han blev undersøgt men der var desværre ikke noget de kunne gøre for ham, så han fik lov til at komme hjem igen.

Sygehus Sønderjylland, Sønderborg.

Fredag morgen bliver jeg ringet op af min mor, Fritz’s tilstand havde forværret sig natten mellem torsdag og fredag og han ville derfor, indenfor kort tid, blive hentet af en ambulance og kørt til AMVA i Sønderborg. Der fulgte undersøgelse på undersøgelse og han blev flyttet fra AMVA til Urologisk afdeling og herfra til Lungemedicinsk afdeling i løbet af weekenden.

Om tirsdagen skulle han være blevet flyttet til Aabenraa, hvor vi også skulle til møde med overlægen for, at få svar på diverse prøver, scanninger og biopsi. Sådan blev det ikke.

Fritz skulle blive i Sønderborg pga. nogle dårlige værdier. Min mor og Fritz fik derfor svar i Sønderborg og alle os børn var til møde med overlægen i Aabenraa. Her fik vi beskeden, at kræften havde spredt sig til næsten alle organer og at der ikke var andet at gøre end, at give livsforlængende behandling. Det blev skønnet at Fritz havde 3-4 måneder tilbage at leve i.

Hele min verden ramlede sammen der og jeg græd for første gang i hele det her forløb.

Senere samme dag skulle min mor og Fritz til møde hos en onkolog (kræftlæge), og jeg kan huske, at jeg sagde til min mor, at nu kunne den her dag da ikke blive meget værre. Jeg tog grueligt fejl!.

Udover at kræften havde spredt sig til næsten alle organer, var disse nu også begyndt at svigte. Onkologen fortalte, at vi var heldige hvis Fritz havde 14 dage tilbage. Livsforlængende behandling med stråling eller kemo var ingen mulighed længere, da det ville slå ham ihjel indenfor 48 timer.

Det var den største mavepuster jeg nogensinde har fået og det var så svært, at forholde sig til. Hvad så nu? Og hvad med min mor, hvordan ville hun mon klare alt det her?. Bekymringerne begyndte at hobe sig op, aldrig har jeg været så fortvivlet.

Fritz blev selvfølgelig på sygehuset, han var blevet flyttet til kræft afdelingen, hvor han var omgivet af hans egne børn. Imens var min storebror og jeg sammen med min mor hele aftenen, hvor vi prøvede at forstå situationen. Hele det her forløb var gået så hurtig, at det slet ikke havde nået at bundfælde sig hos nogen af os.

Onsdag morgen snakkede jeg med min mor, så vi kunne koordinere hvornår vi skulle til tage hen til Fritz, midt i samtalen får hun et opkald fra sygehuset…. De havde rigtig svært ved at komme i kontakt med Fritz, så vi måtte gerne skynde os med at komme.

Vi var på sygehuset omkring kl.10 og Fritz var slet ikke kontaktbar. Jeg er sikker på at han opfattede, at vi allesammen var der (hans 4 børn, min mor og jeg), for han hævede øjenbrynene nogle gange når han blev nusset på armen eller man tog hans hånd. Det hele var egentlig meget fredfyldt, vi sad ved hans side og fortalt historier fra gamle dage og mindes alle de gode stunder vi havde haft sammen.

Et sidste farvel…

Jeg bad om, at få 2 minutter selv med Fritz, da jeg ikke havde haft mulighed for at fortælle ham nogle vigtige ting og sige farvel, bare ham og jeg. Da jeg havde sagt hvad jeg ville, sluttede jeg af med at sige, at han gerne må give slip nu og tage afsted og at jeg elskede ham. Han åbnede øjnene, tog den sidste vejtrækning og sov så stille ind.

Jeg ved, at jeg på et senere tidspunkt bliver glad for at have været der og at have sendt ham afsted på sin sidste rejse, men i øjeblikket synes jeg stadigvæk det er rigtig hårdt. Det er nogle billeder jeg aldrig glemmer, men han har fået fred og det er det vigstigste.

Fritz efterlader et kæmpe tomrum hos os allesammen.

Æret være dit minde ❤️

Det er nu 14 dage siden, at Fritz tog afsted og i sidste uge gav vi ham en smuk afsked til bisættelsen. På søndag får vi ham stedt til hvile til urne bisættelsen og så skal vi jo allesammen have en anderledes hverdag til at fungere igen.

Men det er altså grunden til, at jeg ikke have været aktiv herinde eller på andre sociale medier. Jeg har haft brug for tid, tid til mig selv og til min familie, så vi sammen kunne og kan komme igennem det her.

Yndlingsret

En af fritz’s favoritretter var boller i karry og derfor bliver det også den ret jeg vil lave for jer i dag.

Boller i karry er en klassiker, jeg tror ikke jeg kender nogen som ikke kan lide den ret og så er den også dejlig nem at lave.

Til kødbollerne bruger jeg Bedste’s opskrift på sønderjyske frikadeller, jeg koger dem bare i stedet for at stege dem.

Bring 1 1/2 – 2 liter vand i kog og kom 2 grøntsagsbouillon terninger i. Form små kødboller af farsen på størrelse med en stor valnød. Kom kødbollerne i det kogende vand, efter noget tid kommer de op til overfladen. Lad dem blive i vandet i 1-2 minutter efterfølgende, så du er sikker på de ikke er rå indeni. Kom de færdige kødboller på en tallerken og fortsæt til alle er kogte. Smid ikke kogevandet væk, det skal bruges til sovsen.

TIP!
Da opskriften på frikadellerne giver en stor portion, plejer jeg at fryse halvdelen af de tilberedte kødboller ned. Så skal jeg ikke lave dem igen, næsten gang vi skal have boller i karry, spaghetti med kødboller eller lignende.

Til karrysovsen skal du bruge:

1 stort løg

1 1/2 tsk karry

70 gram smør eller margarine

3 spsk hvedemel

Kogevandet fra kødbollerne

Fremgangsmåde:

Hak løget fint. Smelt smør/margarine i en tykbundet gryde ved mellem varme. Svits karry og løg men pas på, at karryen ikke bliver brændt og løgene må ikke blive brune, de skal blot være møre. Tilføj nu hvedemelet og rør rundt så du har en melbolle i gryden. Lidt efter lidt tilsætter du kogevandet fra kødbollerne, til du når den ønskede konsistens.
Smag til med salt og peber. Nu skal kødbollerne kommes op i sovsen, når de er varme, serveres retten med ris og evt. grøntsager.

Velbekomme!

Jeg vil rigtig gerne høre din mening hvis du prøver min opskrift, så skriv endelig en kommentar herunder.
Hvis du poster billeder af dit færdige resultat på sociale medier, må du meget gerne tagge mig @mad_fornoejelser 😘

Mit navn er Betina og det er mig som er ansigtet bag bloggen madfornoejelser og Instagram profilen af samme navn. Jeg er bosat i det smukke Sønderjylland, hvor jeg bor sammen med min kæreste og vores dejlige søn. Den her blog skal afspejle min passion for madlavning og bagning, men der vil nok også snige sig en enkelt hverdags historie ind eller to ;) Min kærlighed til madlavning har ikke altid været der, den har sneget sig ind i min hverdag for ca. 4 år siden og har stille og rolig, vokset sig større og større siden. Jeg vil her på bloggen give mit bud på nem og overskuelig hverdagsmad, så forvent ikke de helt store gastronomiske udfoldelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.