Bondebrød med gulerod
Brød og boller

Bondebrød med gulerod

Det her gulerodsbrød aka formbagt bondebrød med gulerod, har jeg arbejdet på i et par uger nu. Jeg har prøvet forskellige melblandinger, der er blevet prøvesmagt og duftet til i lange baner. Og nu føler jeg endelig at brødet er hvor det skal være, både med smag, duft, krumme samt skorpe.

Hvis du har fulgt mig herinde eller på Instagram, ved du, at jeg udviklet en forkærlighed til surdejsbagning da Coronakrisen ramte. Så det her bondebrød med gulerod er selvfølgelig også bagt med surdej, men fortvivl ej, brødet kan også sagtens bages med gær.

Du skal bruge:

200 gram ung surdej (kan erstattes med 25 gram gær)

20 gram flagesalt

3 mellemstore gulerødder, groftrevet

4 dl lunkent vand

200 gram speltmel

225 gram fuldkorns rugmel

Rismel

Flydende margarine til at smøre brødformen med

Brødform 1,4 liter

Fremgangsmåde:

Hvis du vil røre din dej sammen om morgenen, skal du fodre din modne surdej lige inden sengetid dagen før. Fodring i disse forhold:

70 gram moden surdej+70 gram stuetempereret vand+35 gram fuldkorns rugmel+35 gram speltmel.

Bland vand, ung surdej, salt, mel og gulerødder. (Hvis du bruger gær i stedet for surdej, skal den jo lige opløses i vandet først). Ælt det hele godt sammen, indtil dejen slipper skålens kanter. Jeg bruger min røremaskine og k-spaden, det går lidt hurtigere og koster knap så meget sved på panden.

Smør brødformen grundig med margarinen og fordel dejen heri. Brug en våd spiskeske eller dejskraber til at lave en flot og glat overflade på brødet, drys et godt lag rismel på toppen af brødet.

Stil brødet til hævning et lunt sted med et viskestykke over. Brødet skal hæve til det stikker lidt op over brødformen. Det kan tage alt fra 2-7 timer, afhængig af hvor varmt dit køkken og hvor aktiv din surdej er.

Når brødet har hævet næsten tilpas, tændes ovnen på 250 grader varmluft.

Bag brødet i 10 minutter, skru herefter temperaturen ned til 170 grader og bag i yderligere 25-30 minutter. Brødet er færdigbagt når det har en kernetemperatur på 97-99 grader.

Lad brødet køle helt af på en rist og nyd det enten med tandsmør eller hjemmelavet hasselnød/ choko creme.

Velbekomme!

Jeg vil rigtig gerne høre din mening hvis du prøver min opskrift, så skriv endelig en kommentar herunder.
Hvis du poster billeder af dit færdige resultat på sociale medier, må du meget gerne tagge mig @mad_fornoejelser 😘

Mit navn er Betina og det er mig som er ansigtet bag bloggen madfornoejelser og Instagram profilen af samme navn. Jeg er bosat i det smukke Sønderjylland, hvor jeg bor sammen med min kæreste og vores dejlige søn. Den her blog skal afspejle min passion for madlavning og bagning, men der vil nok også snige sig en enkelt hverdags historie ind eller to ;) Min kærlighed til madlavning har ikke altid været der, den har sneget sig ind i min hverdag for ca. 4 år siden og har stille og rolig, vokset sig større og større siden. Jeg vil her på bloggen give mit bud på nem og overskuelig hverdagsmad, så forvent ikke de helt store gastronomiske udfoldelser.

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.