Formbagt franskbrød med birkes
Brød og boller

Franskbrød med birkes bagt i form

Elsker du også at gøre lidt ekstra ud af morgenmaden i weekenderne eller til fødselsdage?
Så skal du prøve at lave det her lækre franskbrød med birkes bagt i form. Det smager næsten lige så godt som bagerens især med smør og nutella eller en god skive ost.

Lunt franskbrød vækker nogle dejlige barndomsminder hos mig. I weekenderne blev der hentet friskbagt brød hos bageren og vi samledes om et lækkert morgenbord med blødkogte æg og alt hvad hjertet ellers kunne begære. Vi havde tid til at hygge og snakke om ugen som var gået, det var bare så dejlig en måde at starte dagen på.

Den tradition prøver jeg at føre videre herhjemme, så morgenmaden består altid af hjemmebagt franskbrød eller boller. Mine luftige surdejsboller var længe en favorit, men nu er det altså det her franskbrød med birkes som vægter højest.

Opskriften her giver et stort franskbrød. Brødet kan fryses ned eller opbevares i en frysepose på køkkenbordet.

Tip! Du kan genopvarme franskbrødet dagen efter og derved få en sprød skorpe igen. Alt du skal gøre er, at fugte skorpen ved at pensle vand på og så varme det ved 200 grader i 5-6 minutter.

Du skal bruge:

25 gram gær

450 gram hvedemel

3 dl lunkent mælk

1 tsk salt

2 tsk sukker

25 gram smør, smeltet og afkølet

Mælk til pensling

Birkes, både sorte og hvide birkes kan bruges

Fremgangsmåde:

Opløs gæren i den lunkne mælk og tilføj salt og sukker. Tilsæt mel og smør. Dejen skal nu æltes godt igennem i 10-15 minutter. Jeg har brugt min røremaskine og dejkrogen hertil, når dejen slipper skålens sidder og er smidig men stadigvæk lidt klistret, er den perfekt.

Dæk skålen til med en frysepose som du lige klipper op i den ene side, fastgør evt. fryseposen med en elastik. Lad dejen hæve i 30 minutter ved stuetemperatur.

Kom dejen ud på køkkenbordet. Du behøver ikke at drysse mel på bordet men kom lidt på hænderne.

Nu trækker du i dejens sider, en efter en, og folder/ samler dem ind mod midten. Gør det samme med de sider som ikke er foldet ind mod midten endnu. Gentag processen én gang mere.

Fold nu den side som er længst væk fra dig ind og rul dejen til den passer nogenlunde med brødformen størrelse. Smør din brødform og læg dejen i med samlingen nedad.

Pensel med mælk og drys et godt lag birkes på. Med en skarp kniv (jeg har brugt min ridsekniv) laver du nogle snit på skrå. Dæk formen til med et fugtigt klæde og lad det hæve i 45 minutter.

Brødet har her efterhævet i 45 minutter og er nu klar til at komme i ovnen

Forvarm din ovn til 200 grader varmluft og bag brødet i 10 minutter. Skru herefter temperaturen ned til 180 grader og bag i yderligere 25 minutter indtil det er gyldent.

Lad brødet køle af på en rist.

Velbekomme!

Jeg vil rigtig gerne høre din mening hvis du prøver mit franskbrød med birkes bagt i form, så skriv endelig en kommentar herunder.
Hvis du poster billeder af dit færdige resultat på sociale medier, må du meget gerne tagge mig @mad_fornoejelser 😘

Mit navn er Betina og det er mig som er ansigtet bag bloggen madfornoejelser og Instagram profilen af samme navn. Jeg er bosat i det smukke Sønderjylland, hvor jeg bor sammen med min kæreste og vores dejlige søn. Den her blog skal afspejle min passion for madlavning og bagning, men der vil nok også snige sig en enkelt hverdags historie ind eller to ;) Min kærlighed til madlavning har ikke altid været der, den har sneget sig ind i min hverdag for ca. 4 år siden og har stille og rolig, vokset sig større og større siden. Jeg vil her på bloggen give mit bud på nem og overskuelig hverdagsmad, så forvent ikke de helt store gastronomiske udfoldelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *