Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og marcipan
Til den søde tand

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og marcipan

Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have… med kun 10 dage til fastelavn er det da ved at være på tide, at få gang i bageriet. Med de her gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og marcipan, bliver både små og store maver glade.

Dejen til fastelavnsbollerne tager faktisk udgangspunkt i Bedste’s bamseboller, jeg har bare ændret lidt i mængderne. Det har gjort at dejen er blevet nemmere at arbejde med, nu hvor der også skal fyld i.

Jeg har gennem mit liv smagt mange forskellige fastelavnsboller, åbne, lukkede og walesboller med forskelligt fyld. Men jeg er altid kommet tilbage til de gode gammeldags med vaniljecreme, så sådan en opskrift skal i da ikke snydes for. Jeg er helt pjattet med marcipan i bagværk og har derfor tilføjet en lille kugle af det, men det kan sagtens undlades eller skiftes ud med F.eks. nougat.

Du skal bruge:

Dej:

2 dl lunken mælk

200 gram flydende Becel

50 gram gær

500 gram hvedemel

40 gram sukker

2 tsk vaniljesukker

1 tsk stødt kardemomme

1 tsk salt

2 æg

Vaniljecreme:

5 dl sødmælk

1 vaniljestang

2 pasteuriserede æggeblommer

50 gram sukker

30 gram Maizena majsstivelse

200 gram marcipan (skal ikke bruges i cremen men som ekstra fyld)

Kakaoglasur:

100 gram flormelis

2 tsk usødet kakao

1 spsk kogende vand

Fremgangsmåde:

Start med at lave vaniljecremen.

Skrab vaniljekornene ud af stangen.

Kom sukker, vaniljekorn, maizena og 1 dl mælk i en skål og pisk det hele godt sammen. Tilføj nu æggeblommerne og pisk igen.

De sidste 4 dl mælk koges op sammen med den tomme vaniljestang.

Når mælken koger tilføjes maizena blandingen. Kog det hele op igen i ca. 10 sekunder og hældes herefter op i en kold skål. Cremen skal sættes direkte på køl og skal være helt afkølet inden brug.

Nu til dejen.

Tænd ovnen på 200 grader over/undervarme.

Opløs gæren i den lunkne mælk. Kom alle de andre ingredienser i en skål og tilføj mælken når gæren er opløst.

Ælt dejen sammen til en ensartet masse. Jeg har brugt min røremaskine med dejenkrogen.

Når dejen er æltet sammen (den skal føles lidt fugtig/fedtet), stilles den overdækket til hævning i 45 min.

Drys lidt mel ud på bordet og del dejen i 2 lige store stykker. Ælt hvert stykke let igennem.

Rul nu den ene halvdel ud i en firkant på ca. 40 x 40 cm. Del firkanten i 10 lige store stykker.

Tag vaniljecremen ud af køleskabet og rør godt rundt i den.

Del marcipanen i 20 stykker og tril dem til kugler.

Kom nu en skefuld vaniljecreme og én marcipan kugle på hvert af de 10 stykker dej.

Fold hjørnerne ind mod midten, klem forsigtigt dejen sammen og fold så hjørnerne ind mod midten engang til.

Forsigtigt formes bollerne runde, inden de lægges på en bageplade med bagepapir, med samlingen nedad.

Lav nu den anden halvdel af dejen på præcis samme måde.

Pensel fastelavnsbollerne med sammenpisket æg.

Bag en plade ad gangen i 15-18 minutter til de er blevet gyldne.

Når fastelavnsbollerne er kølet helt af laver du kakaoglasuren.

Bland flormelis, kakao og kogende vand sammen i en skål og rør godt rundt. Glasuren skal være ret tyk i det, hvis den ikke er det, kan der tilføjes mere kakao.

Kom en god klat på hver bolle og pynt med krymmel eller andet.

Velbekomme!

Jeg vil rigtig gerne høre din mening hvis du prøver min opskrift på gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og marcipan, så skriv endelig en kommentar herunder.
Hvis du poster billeder af dit færdige resultat på sociale medier, må du meget gerne tagge mig @mad_fornoejelser 😘

Mit navn er Betina og det er mig som er ansigtet bag bloggen madfornoejelser og Instagram profilen af samme navn. Jeg er bosat i det smukke Sønderjylland, hvor jeg bor sammen med min kæreste og vores dejlige søn. Den her blog skal afspejle min passion for madlavning og bagning, men der vil nok også snige sig en enkelt hverdags historie ind eller to ;) Min kærlighed til madlavning har ikke altid været der, den har sneget sig ind i min hverdag for ca. 4 år siden og har stille og rolig, vokset sig større og større siden. Jeg vil her på bloggen give mit bud på nem og overskuelig hverdagsmad, så forvent ikke de helt store gastronomiske udfoldelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.