Brød og boller

Grove valnøddeboller

Jeg elsker en god bolle og valnødder, så hvorfor ikke forene de to ingredienser i skønne, grove valnøddeboller?.
Min familie har været testpersoner for utallige forsøg på, at kreere en grov valnøddebolle bagt på surdej. De er kommet med konstruktiv kritik men har bestemt ikke været utilfredse.

Ved sidste forsøg, var alle bollerne spist i løbet af samme dag, så opskriften må siges at være godkendt af familien. Jeg er nu også selv ret godt tilfreds med resultatet.

Smagen på mine grove valnødderboller er let syrlig, rugbrødsagtig og valnødderne tilfører en dejlig form for sødme. Skorpen er knasende sprød og krummen, sej og saftig. Præcis som en god surdejsbolle skal være.

Hvis nu du ikke er til surdejsboller, har jeg også en god opskrift på Bedste’s bamseboller lavet med gær, som kan varieres på mange måder.

Surdej er måske ikke lige så nem at bage med som gær, man skal lære sin surdej at kende og herefter også have en hvis føling med den dej man arbejder med. Det er ikke nødvendigvis noget man kan allerede fra start, men ved at prøve sig frem og lave de samme opskrifter gentagende gange, så kommer det stille og roligt. Prøv f.eks. min opskrift på luftige surdejsboller, den er nem og overskuelig 😉.

Nå, men tilbage til det, det hele drejer sig om, nemlig grove valnøddeboller.

For at kunne følge min opskrift skal du bruge en moden surdej, har du ikke sådan en i forvejen, kan du finde Cathrine Brandts vejledning på én her. Det er også denne opskrift jeg har fulgt, da jeg skulle lave min første surdej.

Du skal bruge:

400 gram hvedemel

60 gram ølandshvedemel

140 gram fuldkorns rugmel

430 gram stuetempereret vand

18 gram flagesalt

100 gram grofthakkede valnødder

200 gram ung surdej

1 kondibøtte på 3000 ml

Dejskraber eller en skarp kniv

1 spsk olivenolie

Rismel

Fremgangsmåde:

Boost din surdej dagen inden du skal bruge den, ved at fodre den morgen og aften.

På dagen, om morgenen, fodrer du din surdej således: 65 gram moden surdej + 35 gram hvedemel + 30 gram ølandshvedemel + 65 gram stuetempereret vand. Stil den et lunt sted, til den er klar til at bage med. Din surdej skal være hævet 30-40% og dufte let syrligt, det kan tage 2-6 timer, nogengange også længere, afhængig af rummets temperatur og hvor aktiv din modne surdej er.

Bland nu de forskellige melsorter og vand i en skål, det kaldes også for autolyse, jeg har brugt min røremaskine og dejkrogen hertil. Kom husholdningsfolie eller låg på skålen og lad den stå lunt til din surdej er klar.

Hak valnødderne groft.

Når din surdej er klar, tilføjer du den til din dej, sammen med salt og de hakkede valnødder. Ælt nu dejen indtil den slipper kanterne på skålen, jeg har igen brugt min røremaskine med dejkrogen og det tog ca. 10- 15 min. Lav en glutentest når omkring halvdelen af tiden er gået. En glutentest er, når du tager en lille klump af din dej og prøver at strække den mellem dine fingre. Kan du strække den næsten papirstynd uden at din dej brister, har den bestået glutentesten og skal IKKE æltes mere. Brister den, ælter du den lidt mere og prøver igen, indtil glutentesten er bestået.

Sådan så min dej ud inden jeg lavede glutentesten, som den bestod.

Smør din kondibøtte med olivenolien og kom dejen over i. Læg låget løst på bøtten og lad den stå på køkkenbordet i et par timer, inden den skal på køl natten over, med låget helt lukket.

Dejen er klar til et par timers hygge på køkkenbordet.

Om morgenen, dagen efter, tager du din dej ud af køleskabet og lader den hvile med løst låg.

Tænd ovnen med den bageplade du skal bruge, på 260 grader varmluft og lad den varme op i minimum 1 time.

Når ovnen er tilpas varm, drysser du køkkenbordet let med rismel, vender kondibøtten på hovedet og lader dejen “kravle” ud af sig selv. Kom lidt rismel på din dejskraber eller kniv og hak dejen i 12 lige store stykker, som du ligger på et stykke bagepapir.

Tag bagepladen ud af ovnen og træk forsigtig bagepapiret med bollerne over på den. Kom bollerne i ovnen, skru ned på 220 grader og bag dem i 10 minutter. Skru herefter ovnen op på 260 grader og bag dem til de er sprøde og er godt afbagte. Lad dem køle helt af på en rist.

Nydes bare med smør eller en god skive ost.

Hvis du prøver min opskrift på grove valnøddeboller, sætter jeg pris på din mening. Så læg en kommentar og fortæl mig hvad du syntes.

Mit navn er Betina og det er mig som er ansigtet bag bloggen madfornoejelser og Instagram profilen af samme navn. Jeg er bosat i det smukke Sønderjylland, hvor jeg bor sammen med min kæreste og vores dejlige søn. Den her blog skal afspejle min passion for madlavning og bagning, men der vil nok også snige sig en enkelt hverdags historie ind eller to ;) Min kærlighed til madlavning har ikke altid været der, den har sneget sig ind i min hverdag for ca. 4 år siden og har stille og rolig, vokset sig større og større siden. Jeg vil her på bloggen give mit bud på nem og overskuelig hverdagsmad, så forvent ikke de helt store gastronomiske udfoldelser.

2 kommentarer

  • Pia

    Jeg har en ung uprøvet surdej stående hjemme i køleskabet, men syns det virker så omfangsrigt at bage boller over tre dage. Men dine ser virkelig lækre ud, så måske jeg alligevel skulle prøve i næste uge, inden hverdagen igen banker på. Kh Pia

    • Betina

      Der er egentlig ikke så meget arbejde i det, 1 dag skal surdejen boostes, 2 dag laves dejen og 3 dag bliver bollerne bagt. Jeg synes helt bestemt du skal prøve det

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *