Brød og boller

Luftige Surdejsboller

Findes der noget bedre end friskbagte, luftige surdejsboller en lørdag eller søndag morgen, hvor man gerne vil forkæle familien lidt ekstra? Nej vel?. Vi er i hvert fald blevet super glade for det lille stykke bagværk, med sprød skorpe og en sej og luftig krumme.

Jeg synes der noget magisk over surdej, kald mig bare tosset, men for mig er det meget tilfredsstillende at se min surdej være aktiv og boblende, at jeg kan bage et lækkert rugbrød (se min opskrift på Sønderjysk rugbrød), skønne boller og hvedebrød med masser af smag. Og så ved jeg lige præcis hvad de indeholder. What’s not to like?.

Min opskrift på luftige surdejsboller giver ca. 16 mellemstore boller som også ville passe perfekt til en lækker sandwich med kylling og bacon 😉.

Til den her opskrift har jeg boostet min surdej med 2 fodringer dagen inden den skulle bruges og så igen om morgenen på selve dagen, se mere under fremgangsmåde.

Hvis du vil have lækre friskbagte og luftige surdejsboller om lørdagen, er det nødvendigt at starte ovenstående proces om torsdagen 😉.

Du skal bruge:

180 gram ung surdej

200 gram økologisk groftsigtet ølandshvedemel

400 gram økologisk hvedemel

18 gram flagesalt

380 gram stuetempereret vand

Olivenolie

1 spsk rismel

1 kondibøtte på 3000 ml

Bord/ dejskraber eller en meget skarp kniv

Fremgangsmåde:

Fodre din surdej således: 60 gram moden surdej + 60 gram stuetempereret vand + 30 gram ølandshvedemel + 30 gram hvedemel. Stil den et lunt sted til den er klar til at bage med. Min surdej er meget aktiv, den står kun i 2-3 timer før den er klar til brug. Men en god tommelfingerregel er, at den skal dufte let syrlig og være hævet mellem 30-40% inden den er bageklar.

Når du har fodret din surdej, blander du vand og mel i en skål og rører det godt sammen. Kom et låg eller husholdningsfilm over skålen og lad den stå til din surdej er klar.

Når din surdej er klar, tilføjer du den til skålen med din mel og vand blanding. Smuldre nu flagesalten i og ælt det hele godt sammen, til dejen slipper kanten på skålen. Jeg har brugt min røremaskine med dejkrog men en god gang knofedt kan også gøre det, det tager bare lidt længere tid.

Smør nu din kondibøtte med olivenolie. Kom dejen i og lad den stå på køkkenbordet, i et par timer med låg på.

Din dej skal have små fine lufthuller langs siden og i bunden, og være hævet til ca. dobbelt størrelse inden den skal på køl natten over.

Inden dejen kommer på køl natten over

Dagen efter tænder du din ovn, med den bageplade i som du skal bruge, på 260 grader varmluft. Lad den stå og varme op i minimum 45 minutter 😉.

Tag din dej ud af køleskabet når ovnen har nået den ønskede temperatur. Dejen skal gerne have store dejlige lufthuller over det hele nu.

Dejen efter en nat på køl, set fra bunden.

Sigt rismel på køkkenbordet, vend kondibøtten på hovedet og lad din dej selv kravle ud af den. Tag nu din dejskraber og hak dejen i 16 lige store stykker.

Kom et stykke bagepapir på din rist og læg din boller herpå. Tag nu din bageplade ud af ovnen (pas på!! Den er meget varm) og træk forsigtigt bagepapiret med bollerne over på bagepladen.

Klar til at komme på en brandvarm bageplade

Kom bagepladen i ovnen, skru temperaturen ned på 220 grader og bag i 10 minutter. Skru op for varmen og bag til bollerne får en gylden overflade. Lad bollerne køle af på en rist.

Nydes lune med tandsmør.

Hvis du har prøvet, at lave mine surdejsboller ville jeg blive glad for, at høre din mening. Så smid endelig en kommentar 😁

Mit navn er Betina og det er mig som er ansigtet bag bloggen madfornoejelser og Instagram profilen af samme navn. Jeg er bosat i det smukke Sønderjylland, hvor jeg bor sammen med min kæreste og vores dejlige søn. Den her blog skal afspejle min passion for madlavning og bagning, men der vil nok også snige sig en enkelt hverdags historie ind eller to ;) Min kærlighed til madlavning har ikke altid været der, den har sneget sig ind i min hverdag for ca. 4 år siden og har stille og rolig, vokset sig større og større siden. Jeg vil her på bloggen give mit bud på nem og overskuelig hverdagsmad, så forvent ikke de helt store gastronomiske udfoldelser.

8 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *