
Sønderjysk Rugbrød med surdej og gær
Jeg er faktisk lidt en newbie indenfor surdejsbagning, lige som så mange andre er jeg først trådt ind i denne fantastiske verden under Coronakrisen, men det har nu ikke afholdt mig fra, at eksperimentere lidt i køkkenet med min egen rugbrødsopskrift.
Det eneste krav var, at min søn på 14 måneder også skulle kunne spise det, afsted i køkkenet det gik og efter et par forsøg kom jeg frem til dette tilfredsstillende resultat. Rugbrødet havde jeg med til kærestens bedstemors fødselsdag i søndags, hvor det i den grad blev godkendt 💪🏻.
Smagen på mit sønderjyske rugbrød er mildt, skorpen er sprød og krummen er saftig, luftig og anelse sej… lige præcis som det skal være 😋.
For at kunne lave mit rugbrød har du brug for en moden surdej, har du ikke sådan en er det bare med at komme igang. Jeg kan varmt anbefale Cathrine Brandts opskrift på en god surdej som kan bruges til al slags bagning med surdej 😉. Du finder opskriften her:
Du skal bruge:
200 gram surdej
200 gram Fuldkorns Rugmel
225 gram Groft Rugmel
4 dl stuetempereret vand
12 gram Flagesalt
5 gram gær
Margarine (til at smøre brødformen)
Brødform (1,4 liter)
Fremgangsmåde:
Fodre din surdej (60 gram surdej+60 gram fuldkorns rugmel+60 gram stuetempereret vand) min surdej er meget aktiv så den står kun i 2-3 timer før den er klar til at bage med. Men en god tommelfingerregel er, at den skal dufte let syrlig og være hævet mellem 30-40% inden den er bage klar.
Opløs gæren i vandet, tilføj surdej, mel og salt (Jeg bruger en røremaskine og k-spaden til at samle dejen med, men man kan helt sikkert også gøre det med håndkraft og en god gang knofedt.) Ælt dejen i 5 minutter ved lav hastighed og herefter i 3-5 minutter ved høj hastighed, til den bliver ensartet.
Smør brødformen grundigt med margarinen og kom herefter dejen i formen og fordel den. Glat overfladen med en våd håndflade og stil brødet til hævning med et fugtigt klæde over.
Brødet skal hæve til der kommer 6-7 små lufthuller på overfladen. Hævetiden varierer alt afhængig af rummets temperatur og hvor aktiv surdejen er, derfor er det desværre ikke muligt at afsætte et præcist tidsinterval.
Bag brødet 10 minutter ved 240 grader varmluft, tænd gerne ovnen i god tid så den er klar til når brødet er hævet færdigt.
Skru ned til 180 grader og bag i ca. 20-30 minutter.
Brødet er bagt færdigt når det har opnået en kernetemperatur på 97-99 grader.
Tag brødet ud af formen og afkøl på en rist.
Velbekomme
Jeg vil rigtig gerne høre din mening hvis du prøver min opskrift, så skriv endelig en kommentar herunder.
Hvis du poster billeder af dit færdige resultat på sociale medier, må du meget gerne tagge mig @mad_fornoejelser 😘

2 kommentarer
Pingback:
Pingback: